Buurtinitiatief Bomenbuurt


Samen in actie voor een mooie, meer leefbare buurt. Met Buurtinitiatief Bomenbuurt proberen we om samen met bewoners stappen te zetten en de buurt nog aantrekkelijker te maken. En vooral de samenwerking te zoeken, want samen sta je sterk. Hulp nodig bij jouw buurtinitiatief? Neem dan contact met ons op.

Samenwerking

Op verschillende fronten zoeken we de samenwerking.

 • Buurtbewoners: vanuit een besloten Facebookgroep wordt bewoners gevraagd om mee te denken en mee te doen. Zodra corona het toelaat, gaan we écht met elkaar in overleg.
 • Gemeente Oude IJsselstreek: de gemeente is niet alleen eigenaar van de gronden waarop wij als bewoners plannen hebben, de gemeente kan ons ook helpen en wellicht geld beschikbaar stellen voor de uitvoering van onze plannen. De gemeenten heeft ambitieuze bouwplannen voor onder andere De Biezenakker. Als bewoners willen we hierover meedenken.
 • Kindcentrum Oersprong: middenin de wijk ligt kindcentrum Oersprong. Er is contact met de directeur van de school om samen op te trekken en activiteiten op te zetten. 
 • Overige partijen: er wordt contact gezocht met andere partijen die ons kunnen helpen bij het uitvoeren van onze plannen. Zie je zelf kansen of heb je goede contacten? Laat het ons weten!  

Acties in 2021 

 1. Hondenpoep in de wijk. We willen lekker wandelen, spelen en bewegen in de wijk zónder in de hondenpoep te trappen. De gemeente wil geen extra dispensers voor hondenpoepzakjes plaatsen en ook geen extra prullenbakken. Daarom kwamen de leerlingen van kindcentrum Oersprong in actie. Ze hebben posters en kaarten gemaakt en plaatsten deze rondom de school. We haalden hiermee het jeugdjournaal
 2. Snelheid in de wijk: er is afgelopen zomer een snelheidsmeter in de wijk geplaatst. Hiermee kan niet alleen de snelheid worden gemeten, het heeft ook een functie als het gaat om het bewustzijn: door te zien hoe hard je rijdt, matig je je snelheid vaak al. De buurt is met de gemeente en de basisschool in gesprek om in 2022 een actie te doen, samen met Veilig Verkeer Nederland.
 3. Meer bloemen in de buurt: buurbewoners hebben in april bloemzaad gestrooid voor meer biodiversiteit in de buurt. Er is een prachtig bloemenlint in de Wilgenstraat ontstaan.

Acties op middellange termijn

Grasveld Wilgenstraat (braakliggende grond)

Tegenover de Wilgenstraat, richting Varsselder, ligt een flink grasveld. Meerdere eigenlijk. Op termijn zullen hier woningen gebouwd worden. Maar dat duurt nog even. En in de tussentijd gaan wij hier als buurt én school iets heel moois mee doen! 

Onze ideeën op een rijtje: 

 • Moestuintjes, in samenwerking met basisschool De Oersprong
 • Een natuurspeeltuin met onder andere grote boomstammen
 • Een bloemenweide met vlindertuin en bijenkorven
 • Een buitenleslokaal, in samenwerking met basisschool De Oersprong
 • Een tijdelijk uitgiftepunt voor ijs en koffie met ligstoelen

Park Wilgenstraat

Voor het park naast de basisschool zijn ook leuke ideeën. Zoals meer bankjes en bloemen bijvoorbeeld. En toestellen om oefeningen te doen, te gebruiken door jong en oud. 

Woningbouw Plan Biezenakker

Ook in de gemeente Oude IJsselstreek is de woningnood groot. Eén van de plannen is Plan Biezenakker waarbij op het gebied rondom de Bomenbuurt zo'n 360 tot 480 nieuwe woningen gebouwd zullen worden. Als bewoners zijn we in gesprek met wethouder Hiddinga over de inhoud van het plan waarbij onze wens: behoud het groene karakter van de buurt, meegenomen wordt in de woningbouwplannen van de gemeente.

Droombeeld

Er zijn ideeën genoeg. Maar we kunnen niet alles tegelijk, we doen het stap voor stap. Samenwerking met de gemeente en andere partijen is daarbij essentieel. Want we kunnen het niet alleen. 

Grote thema's als biodiversiteit, het terugbrengen van de CO2 uitstoot, obesitas bij kinderen, buitenspelen, natuur en sociale cohesie komen allemaal samen in onze initiatieven. Wie wil dat nou niet?

We zien het eindresultaat al helemaal voor ons: van hondenpoepveldje naar een bruisende, hippe plek voor jong en oud. Wie doet er mee?!


Update 9 juni

 • Dinsdag 8 juni heeft de gemeente Oude IJsselstreek een snelheidsmeter in de Wilgenstraat geplaatst. Deze laat zien én registreert hoe hard er wordt gereden.
 • Rinus Stravers, Bastiaan Matla en Olaf Molenaar hebben woensdagmiddag 9 juni een gesprek gehad met wethouder Hiddinga over de woningbouwplannen voor Plan Biezenakker. Hun verzoek om het groene karakter van de wijk te behouden, vond gehoor en zal worden meegenomen in de plannen.
 • Leerlingen van kindcentrum Oersprong hebben posters en kaarten gemaakt tegen hondenpoepoverlast. Zij gaan deze maandag 14 juni ophangen in de buurt rondom de school.

Update 25 april

Het bloemenmengsel is inmiddels gezaaid. Het was fantastisch om dit met z'n allen te doen. Hoe dat liep, lees je in het blogbericht 'Word guerilla gardener'. Oude IJsselstreek Vizier plaatste een kort bericht over onze actie. 

Update 20 april

Donderdag 22 april is het Nationale Zaaidag. Een groep betrokken bewoners uit de Bomenbuurt in Ulft doet mee en gaat donderdag samen bloemenmengsel zaaien, coronaproof. Lees meer.