Buurtinitiatief Bomenbuurt


Samen in actie voor een mooie, meer leefbare buurt. Met Buurtinitiatief Bomenbuurt proberen we om samen met bewoners stappen te zetten en de buurt nog aantrekkelijker te maken. En vooral de samenwerking te zoeken, want samen sta je sterk. Hulp nodig bij jouw buurtinitiatief? Neem dan contact met ons op.

Ulft 2030

Met Stichting Ulft 2030 beogen we de leefbaarheid van de buurt te vergroten. Olaf is in 2014, samen met architect Dick van Aken, Ulft2020 gestart. Missie: de leefbaarheid  van Ulft verbeteren. Met name het oude centrum werd aangepakt en dat leidde onder andere tot de ingebruikname van het oude Klooster en de herinrichting van de Deurvorststraat in Ulft. Vanuit Stichting Ulft 2030 wordt nu het Buurtinitiatief Bomenbuurt opgepakt en samenwerking met diverse partijen gezocht. Als stichting maken we geen winst.

Samenwerking

Op verschillende fronten zoeken we de samenwerking.

 • Buurtbewoners: vanuit een besloten Facebookgroep wordt bewoners gevraagd om mee te denken en mee te doen. Zodra corona het toelaat, gaan we écht met elkaar in overleg.
 • Gemeente Oude IJsselstreek: de gemeente is niet alleen eigenaar van de gronden waarop wij als bewoners plannen hebben, de gemeente kan ons ook helpen en wellicht geld beschikbaar stellen voor de uitvoering van onze plannen.
 • Basisschool De Oersprong: middenin de wijk ligt basisschool De Oersprong. Er is contact met de directeur van de school om samen op te trekken en activiteiten op te zetten. 
 • Overige partijen: er wordt contact gezocht met andere partijen die ons kunnen helpen bij het uitvoeren van onze plannen. Zie je zelf kansen of heb je goede contacten? Laat het ons weten!  

Acties op korte termijn

Op korte termijn willen we de volgende zaken oppakken: 

 1. Hondenpoep in de wijk. Hierover zijn we in gesprek met de gemeente. Kunnen er bordjes geplaatst worden? Kunnen er meer dispensers met zakjes én prullenbakken worden geplaatst? Wellicht wordt het dan ook makkelijker om eigenaren van honden op hun gedrag aan te spreken.
 2. Snelheid in de wijk: we willen samen met basisschool De Oersprong een actie opzetten: schoolkinderen helpen ons om borden te maken en we vragen bij de ouders aandacht voor de snelheid; we doen dit op een positieve manier. Ideeën zijn welkom!
 3. Meer bloemen in de buurt: bloemzaad en bloembommen strooien in de buurt voor meer biodiversiteit.

Acties op middellange termijn

Grasveld Wilgenstraat (braakliggende grond)

Tegenover de Wilgenstraat, richting Varsselder, ligt een flink grasveld. Meerdere eigenlijk. Op termijn zullen hier woningen gebouwd worden. Maar dat duurt nog even. En in de tussentijd gaan wij hier als buurt én school iets heel moois mee doen! 

Onze ideeën op een rijtje: 

 • Moestuintjes, in samenwerking met basisschool De Oersprong
 • Een natuurspeeltuin met onder andere grote boomstammen
 • Een bloemenweide met vlindertuin en bijenkorven
 • Een buitenleslokaal, in samenwerking met basisschool De Oersprong
 • Een tijdelijk uitgiftepunt voor ijs en koffie met ligstoelen

Park Wilgenstraat

Voor het park naast de basisschool zijn ook leuke ideeën. Zoals meer bankjes en bloemen bijvoorbeeld. En toestellen om oefeningen te doen, te gebruiken door jong en oud. 

Droombeeld

Er zijn Ideeën genoeg. Maar we kunnen niet alles tegelijk, we doen het stap voor stap. Samenwerking met de gemeente en andere partijen is daarbij essentieel. Want we kunnen het niet alleen. 

Grote thema's als biodiversiteit, het terugbrengen van de CO2 uitstoot, obesitas bij kinderen, buitenspelen, natuur en sociale cohesie komen allemaal samen in onze initiatieven. Wie wil dat nou niet?

We zien het eindresultaat al helemaal voor ons: van hondenpoepveldje naar een bruisende, hippe plek voor jong en oud. Wie doet er mee?!


Update 25 april

Het bloemenmengsel is inmiddels gezaaid. Het was fantastisch om dit met z'n allen te doen. Hoe dat liep, lees je in het blogbericht 'Word guerilla gardener'. Oude IJsselstreek Vizier plaatste een kort bericht over onze actie. 

Update 20 april

Donderdag 22 april is het Nationale Zaaidag. Een groep betrokken bewoners uit de Bomenbuurt in Ulft doet mee en gaat donderdag samen bloemenmengsel zaaien, coronaproof. Lees meer.