Molenaar Vastgoedstyling


Wil jij ook een leven met minder spullen? Ga dan opruimen! Weet je dat dit heel leuk is? Vooral als je resultaat ziet. Een opgeruimd huis geeft je rust en ruimte en Carmen kan je daarbij helpen. Vanuit haar bedrijf Molenaar Vastgoedstyling helpt zij mensen met het opruimen en het stylen van hun woning. 

Kun jij wel een beetje hulp gebruiken bij het opruimen? Dat is helemaal geen schande! Neem contact met haar op en na een kennismakingsgesprek waarin jullie concrete afspraken maken, kunnen jullie samen aan de slag. Alle informatie over haar werkwijze en de tarieven vind je op haar website. 

Zelf aan de slag

Wil je liever zelf aan de slag? Hanteer dan de volgende aanpak waarin vijf handelingen centraal staan:

Stap 1: Stel vast welke activiteiten in de ruimte plaatsvinden

Je schrijft op wat je nu in deze ruimte doet, wat je er in de toekomst zou willen doen en wat je er absoluut niet meer zou willen doen (en nu wel doet). Je weet nu ook welke spullen hierbij horen, en welke niet. Dit helpt je straks bij het opruimen van deze ruimte.


Stap 2: Definieer activiteitenzones

Bepaal nu welke verschillende zones je in deze ruimte kunt bedenken. In de woonkamer maak je bijvoorbeeld onderscheid in een eetzone, een tv-kijkzone, een speelzone, computerzone, etc. Bepaal vervolgens welk van de zones je als eerst wil aanpakken. Kies een zone waar je je aan ergert én waar je veel komt. Waar je dus veel plezier van hebt als je deze aanpakt. Door zo concreet mogelijk te omschrijven wat je in de zone doet, weet je ook welke spullen je nodig hebt om dit te kunnen uitvoeren. En welke spullen hier absoluut niet thuishoren. 


Stap 3: Kies een focusplek

Loop niet te hard van stapel en denk niet dat je in één keer de complete zone kunt opruimen. Beperk je tot een focusplek. Dit is een plek van maximaal twee vierkante meter of één kubieke meter. Vind je dit te weinig? Dan kun je altijd verder gaan als het je makkelijk afgaat. Hoe snel je kunt werken, is afhankelijk van hoe makkelijk je spullen kunt wegdoen en hoe groot de rommel is. Beperk je voor de eerste opruimsessie tot maximaal twee uur. Dat houdt het concreet en overzichtelijk.


Stap 4: Sorteer

Nu ga je sorteren. Je hebt drie verschillende dozen klaarstaan:

  • HO: Hier Opbergen (de spullen blijven in dezelfde zone als waar je bezig bent).

  • EO: Elders Opbergen (de spullen moeten naar een andere zone in je huis).

  • W: Weggeven (deze spullen breng je naar de kringloopwinkel of een ander goed doel).

  • V: Vuilniszak of container (probeer je afval zo goed mogelijk te sorteren in de verschillende afvalcontainers die bij je huis staan of bij de supermarkt (glas, frituurvet).


Vind je het moeilijk om spullen weg te doen? Vraag je dan af of je het nu nog gebruikt. Spullen die stuk zijn en niet meer gerepareerd kunnen worden, kunnen sowieso weg. Bewaar geen spullen omdat ze duur waren en verder geen functie of waarde hebben. Probeer ze dan te verkopen of geef ze weg. Het is zonde om spullen te bewaren, alleen maar omdat ze duur waren of omdat je ze van iemand hebt gekregen. Voor kleding is het erg leuk om je aan te sluiten bij een Ketting Kledingruil.


Stap 5: Richt je focusplek opnieuw in

Maak je focusplek schoon en richt deze opnieuw in. Leg spullen die bij elkaar horen bij elkaar, bundel kleine spullen zoveel mogelijk en kies een logische plek die past bij de activiteiten die je hier uitvoert. Geef je spullen een vaste plek, dan hoef je nooit te zoeken. Probeer niet meer dan vijfenzeventig procent van de kastruimte te vullen.  


De spullen uit de doos EO (Elders Opbergen) breng je naar de plek in huis waar ze thuishoren; de spullen uit de doos W (Weggeven) zet je alvast klaar voor de kringloopwinkel en de overige spullen heb je vast al in de vuilniszak of de containers gegooid.