Wat 'Gelukkig met minder spullen' ons bracht

CarmenRuim vier maanden geleden hebben we ons boekje 'Gelukkig met minder spullen' gepubliceerd. We postten een eerste bericht op deze website en waren benieuwd of mensen het leuk zouden vinden. Cor, de vader van Olaf reageerde geëmotioneerd toen Olaf het eerste hoofdstuk aan hem voorlas. 

Reacties

Over het algemeen reageren mensen heel positief. Zie de Recensies over ons boek. Zelfs op straat werden én worden we nog steeds aangesproken. Mensen zijn enthousiast en vinden het stoer dat we over ons boekje en onze levenswijze actief naar buiten treden. We werden zelfs benaderd door Marlou Boon van Skyhigh TV die onder andere het programma 'Waar Doen Ze Het Van?' produceren. Of we interesse hadden om mee te werken aan dit programma. Uiteindelijk ging dit avontuur voor ons niet door en dat is prima. 

We hadden met elkaar afgesproken dat we elke week een deel van een hoofdstuk op onze website zouden publiceren. En dat hebben we gedaan. Elke week, steevast op dinsdagochtend, postten we een tekst met bijbehorende foto. Op Instagram mochten we van onszelf niets anders op de tijdlijn plaatsen, zodat een prachtig overzicht van alle foto's ontstond. Zestien weken lang. Die zestien weken zijn nu voorbij. Een mooi moment om terug te kijken wat 'Gelukkig met minder spullen' ons bracht. Geen bestseller, wél veel aandacht in de regionale pers, nieuwe ontmoetingen en een positieve wending in ons leven.

Samen staan we sterk

We hebben samen een boekje geschreven en trekken gezamenlijk op in de vele duurzame uitdagingen die we aangaan. Ieder op onze eigen manier. Het is leuk om zo'n gezamenlijke passie te hebben. We kennen elkaar al bijna 30 jaar (!) en zijn met elkaar meegegroeid. We zijn steeds duurzamer gaan leven, vegetarisch gaan eten, tweedehands kleding gaan kopen, allebei lid geworden van 'Partij voor de Dieren'. En we blijven ons ontwikkelen. 

OlafIggy Pop 

Ik ben opgegroeid en volwassen geworden in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw. Mijn rolmodellen waren Herman Brood, Keith Richard en Iggy Pop. Met veel vrouwen naar bed gaan en jezelf alle drugs in de aderen spuiten die voorhanden was, was cool volgens mijn vroegere ik. Ik dacht toen niet veel na over wat het bovenstaande voor een consequenties had voor boeren in Colombia of Mexico en hoe drugs en criminelen de samenleving hiermee ontwrichtten.

Erna en Eef

Ik liet me de frikadellen en berenhappen bij Cafetaria De Schakel in Oer (Erna en Eef) goed smaken. Ja, Paul McCartney was vegetariër. Maar ik vond dat een  ongelooflijke slijmbal en de minst interessante ex-Beatle met zijn slijmerige 'Mull of kintyre'. Ik had toen trouwens ook al kunnen weten dat het niet goed ging met de wereld. Want het rapport 'Grenzen aan de groei' van de club van Rome verscheen al in 1972. Maar ik las in die tijd liever de Eppo en de Voetbal International.

Een pilletje kan toch geen kwaad?

Wijsheid komt met de jaren en ook het besef dat je met ieder XTC pilletje, snuifje en frikadel een hele foute industrie in stand houdt. Kijk maar eens in Mexico en Colombia hoe de drugshandel een maatschappij kapot maakt en hoeveel mensenlevens en leed dit dagelijks kost. Of neem eens een kijkje in onze slachthuizen en zie hoe mensonterend we met onze dieren omgaan. Dit kun je veranderen. Want als jij geen lijntjes meer opsnuift of frikadellen naar binnen propt, maak je al een gigantisch verschil en voorkom je in je eentje een hoop ellende. 

Verander de wereld, begin bij jezelf

'Verander de wereld, begin bij jezelf' is een uitspraak die ons heel goed past. Begin 2021 was ik somber door een tsunami van negatief nieuws die over me heen kwam. Coronarellen in Amsterdam en Eindhoven; een zwalkend Coronabeleid;  de toeslagenaffaire en een liegende premier. Ik was er helemaal klaar mee. 

Eén lichtpuntje was ons boekje 'Gelukkig met minder spullen'. Maar de vraag was: wat nu? Om niet te verdrinken in een vloedgolf van negativiteit heb ik toen een aantal drastische besluiten genomen. En Carmen deed met me mee: 

  1. Geen talkshows of nieuws meer volgen met iedere avond diezelfde coronaspecialisten en Peter R de Vries met zijn obligate meningen. 
  2. Niet praten en discussiëren, maar concreet dingen doen waar jezelf energie van krijgt en waar de wereld een klein beetje mooier van wordt.
  3. Proberen om ondanks een woelige tijd positief in het leven te staan en het goede voorbeeld te geven. 

Domweg gelukkig in de Wilgenstraat

We zijn vier maanden verder en ik ben en voel me gelukkiger dan ooit. Samen met Carmen heb ik onderstaande punten gerealiseerd:

  • Wij proberen samen met buurtbewoners, basisschool De Oersprong en met hulp van de gemeente Oude IJsselstreek onze buurt nog leuker en socialer te maken. Een eerste succes: we hebben samen bijen- en vlinderbloemenmengsel gezaaid.
  • Wij zijn een Ketting Kledingruil begonnen voor mannen en vrouwen. Hier doen nu al  zo'n 50 mensen uit Ulft en omgeving aan mee. Zo dragen we ons steentje bij aan de vermindering van onze voetafdruk. 
  • We laten de auto nóg vaker staan en lopen beide dagelijks gemiddeld 10.000 stappen. Carmen doet dit via de app Ommetje van de Hersenstichting. 
  • Carmen ruimt dagelijks zwerfafval op. Gelukkig haalt de gemeente regelmatig het afval op, want onze grijze container puilde uit. 
  • En verder douche ik koud en Carmen om de dag. En proberen we minder afval te consumeren. Dat is nog erg moeilijk en de shampoo bars van Happy Soaps zijn nog niet echt aangeslagen in huize Molenaar. 

Ik ben steeds meer een Paul McCartney geworden en steeds minder een Iggy Pop. Ik heb er geen seconde spijt van en er juist meer 'Lust For Life' door gekregen. We blijven vertellen waar we mee bezig zijn en hopen dat jullie ons blijven volgen.