Challenge 52 weken duurzaam #12: Doe de voorjaarsschoonmaak

Wij doen mee aan de challenge '52 weken duurzaam'. Elke week krijgen we een nieuwe opdracht. Voor week 12 was de opdracht: doe de voorjaarsschoonmaak. Het idee is dat je niet alleen ecologisch verantwoorde middelen koopt, maar dat je schoonmaakmiddelen ook gemakkelijk zelf kunt maken. De goed bedoelde adviezen over schoonmaken met citroenschillen en andere middeltjes vlogen ons deze week om de oren. 

Samen schoonmaken

Elke vrijdagochtend maken we samen het huis schoon. En als je het samen doet, is het ook zo gedaan. Eén voordeel: we hoeven niet eerst een uur op te ruimen, want als opruimcoach is dat dik in orde bij ons. Dus direct bedden verschonen, stofzuigen en de badkamer en wc schoonmaken. Tussendoor worden de boodschappen ook nog bezorgd en aan het eind van de ochtend is alles voor mekaar, zodat we 's middags een ommetje kunnen maken.

Verantwoord schoonmaken

We proberen steeds meer ecologisch verantwoorde schoonmaakmiddelen te gebruiken. Dus geen chloor, maar ecologische toiletreiniger. Geen allesreiniger, maar groene zeep. Prima middelen die goed werken en heerlijk ruiken bovendien. Zélf schoonmaakmiddelen maken, gaat me te ver. Geen zin in en volgens mij ook helemaal niet nodig. Er zijn prima verantwoorden middelen te koop, waarom zou ik het dan zelf gaan maken? Dan besteed ik mijn tijd toch liever aan wandelen bijvoorbeeld. Mét grijper natuurlijk, want dat straatjutten is compleet verslavend en houdt niet op na één week uitdaging