Challenge 52 weken duurzaam #11: Ga straatjutten

Wij doen mee aan de challenge '52 weken duurzaam'. Elke week krijgen we een nieuwe opdracht. Voor week 11 was de opdracht: ga straatjutten. Ruim straatafval op en ga op zoek naar rare 'zwerfies'. Ik ben opruimcoach en dus gek op opruimen. Binnen, maar ook buiten. Ik ben dus gewend om op te ruimen en had ook al een grijper in huis, maar deze uitdaging zorgde ervoor dat ik deze week élke dag op pad ging met een vuilniszak en grijper.

Verslaafd

(Carmen) Waarschuwing: doe je eenmaal aan straatjutten, dan kun je eigenlijk niet meer normaal over straat lopen. Je voelt je kaal zonder grijper en vuilniszak. En je baalt als je afval tegenkomt en het niet mee kunt nemen. Ik heb deze week zóveel afval opgeruimd dat onze container na een week al vol zat! Ik zocht contact met de gemeente en voortaan kan ik de vuilniszakken bij de gemeentewerf halen en hier ook het afval kwijt.

Sociaal

Het is ook heel leuk om afval te rappen. Je komt namelijk heel gemakkelijk in contact met mensen. En dat levert soms leuke gesprekken op. Zo werd ik laatst herkend: "Jij bent toch die dame van het minimalisme, ik herken je uit de krant!". Of mensen die willen weten waar je zo'n grijper kunt kopen en anderen die je aanmoedigend toeroepen "Goed bezig!"  

Geloof

Ik raap vooral afval omdat ik geloof dat als het eenmaal schoon is, mensen minder snel afval op straat gooien. Ik hoop dat een goed voorbeeld goed doet volgen. En nog een reden om afval te rapen: ik las dat vogels de sigarettenpeuken aan hun jongen geven. Dat vond ik schokkend en daarom raap ik tegenwoordig ook die kleine, irritante sigarettenpeuken op. Nog beter: gooi ze niet op de grond, maar in de prullenbak! Ken je trouwens het Peukenmeisje al?

Mooie dingen

Je kunt ook mooie dingen doen met het afval dat je op straat vindt. Sandra Westgeest maakt er bijvoorbeeld hele mooie kevers van!