52 weken duurzaam #35: Duik in je data


Wij doen mee aan de challenge 52 weken duurzaamElke week krijgen we een nieuwe opdracht. Voor week 35 was de opdracht om je data op te schonen. 

Dataopslag en internetgebruik kosten namelijk energie en dat veroorzaakt CO2-uitstoot. Eén mailtje is bijvoorbeeld al goed voor 0,3 gram CO2-uitstoot. Dus tijd om oude accounts, suffe filmpjes of saaie foto's van jaren geleden weg te gooien. Dat bespaart het milieu en geeft veel rust en ruimte. 

Rust en ruimte

Olaf: Ik heb een hekel aan rommel, ook digitale rommel. Dus gooi ik veel weg.  Mijn bureaublad van mijn laptop is dan ook minimalistisch ingericht. Ik heb 4 mapjes op mijn bureaublad staan (voor iedere opdrachtgever 1) en mijn favoriet is een prullenbak voor digitale rommel.

Muziek en foto's in de cloud

Ik ben een muziekfreak en maak ook veel foto's. Maar al mijn muziek staat in Spotify en al mijn foto's in Google Foto's. Tot mijn grote schrik zie ik dat ik binnen Spotify 633 openbare muzieklijsten heb aangemaakt in 10 jaar tijd. Ik heb geen last van die 633 lijsten omdat ze in de cloud staan en een mooie herinneringen oproepen. Bijvoorbeeld de muziek van het feestje voor mijn 50 jarige verjaardag (alweer 6 jaar geleden) of mijn 7 favoriete liedjes uit 2011.

Ook mijn foto's staan in de cloud, allemaal netjes in een album. Het oudste album stamt uit 2006 dus alweer 15 jaar geleden. De echt onmisbare foto's bewaar ik afgedrukt in een oude schoenendoos. 


Download

Ik download al een aantal jaren niks meer. Digitale boeken koop ik op Amazon en films kijk ik via NL Ziet of Netflix. 10 jaar geleden was ik nog volop aan het downloaden via nieuwsgroepen. Dit kost een hoop tijd en gedoe en was bovendien illegaal. Nu betaal ik liever zodat de makers ook nog wat kunnen verdienen. Bovendien scheelt het zeeën van tijd die ik liever aan andere dingen besteed zoals een heerlijke wandeling of een goed boek.

Dataopslag en internet kosten energie?

Dat dataopslag en internet energie kosten, wist ik. Maar als je geen dode dieren eet, alles tweedehands koopt, niet vliegt, geen fossiele brandstof (gas en benzine) gebruikt en heel kort en koud doucht mag je ook wel wat energie gebruiken?!

Want tussen zwart en wit zitten talloze prachtige grijstinten. Ik internet alleen als het echt nodig is (zonder internet kan ik geen geld verdienen om de hypotheek en de bakker te betalen). Ik ga niet onnodig lopen googelen en ik sla alleen foto's op die ik ook echt wil gebruiken. Ik gooi bijvoorbeeld 95 % van alle gemaakte foto's weg in de digitale prullenbak terwijl ik ondertussen geniet van de afspeellijst die ik heb gemaakt voor mijn 50 jarige verjaardag. Daar krijg ik enorme energie van.