52 weken duurzaam #27: Reflectie op het afgelopen half jaar

Wij doen mee aan de challenge 52 weken duurzaamElke week krijgen we een nieuwe opdracht. Voor week 27 was de opdracht: kijk terug op het afgelopen half jaar en bedenk wat goed ging en wat niet. 

Voor ons is het makkelijk terug kijken, want we hebben elke week een verslag gemaakt van de uitdaging. Wil je ze lezen? Bekijk ze dan de berichten op de homepage. 

Verrotte aardappel 

Sommige uitdagingen waren een makkie en deden we zelfs al voordat het een uitdaging was: geen vlees eten; veel op de fiets; veel wandelen; zwerfafval ruimen; kort douchen; tweedehands spullen kopen; kleding ruilen; in Nederland op vakantie gaan; een groene tuin aanleggen; samen bloemenmengsel zaaien; etc. Maar andere dingen lukten wat minder goed. Zoals het verminderen van plastic. Compleet mislukt nog. En we kopen ook nog steeds online de boodschappen. Dan krijg je soms de komkommers in een plastic zakje. Maar dat zakje bewaren we dan wel weer voor iets anders. 

We proberen het wel hoor. Zoals die keer dat we aardappelen wilden kopen bij de boerderijwinkel in het dorp. En dat Olaf een zak pakte waar een verrotte aardappel in zat. Stinken!!! Vervolgens heb ik zijn lichte spijkerbroek wel drie keer moeten wassen om de verrotte aardappelvlek eruit te krijgen. Heel duurzaam ...

Gewoon Groen

Het afgelopen half jaar waren we druk met de promotie van ons boekje Gelukkig met minder spullen én we begonnen samen aan Gewoon Groen. Met Gewoon Groen zetten we ons in om onze omgeving groener, duurzamer en leefbaarder te maken. De eerste gesprekken zijn gevoerd en we hopen dit jaar met onze eerste 'groene' opdracht aan de slag te kunnen. Olaf is ondertussen consulent bij Stichting Steenbreek geworden. 

Wij gaan gewoon verder met groen zijn. We beseffen wel dat niet iedereen hiermee bezig is en wellicht geïrriteerd raakt van de term 'groen' of 'duurzaam'. Wij zien het als een uitdaging om ook deze mensen te interesseren voor een andere leven. Op hun eigen manier, in hun eigen tempo. 

P.S.
Foto: Dit is het resultaat van het bloemenmengsel zaaien met buurtbewoners. Uitdaging week 16.