Challenge 52 weken duurzaam #18: Op zoek naar microplastics

Wij doen mee aan de challenge '52 weken duurzaam'. Elke week krijgen we een nieuwe opdracht. Voor week 18 was de opdracht: ga op zoek naar microplastics.  

Rotzooi

Zoon Mathijs heeft op zijn opleiding 'Fashion & Product Management' het vak duurzaamheid. Zodoende wees hij ons op de app 'Beat the Micro Bead'. Superhandig want je kunt overal ter plekke het product scannen. Twijfel je over een product? Even scannen of het microplastics bevat. En waarom zijn die nou zo slecht? Je ademt ze in, eet ze op en poetst er zelfs je tanden mee. Zwerfafval belandt in het water, brokkelt af en de kleine deeltjes komen weer in vissen terecht, en ook op ons bord. Kortom, we krijgen veel plastic binnen. Kan niet heel goed zijn...

Overal

We wassen met waspoeder in een kartonnen pak, zonder microplastics. We maken schoon met groene producten als groene zeep en azijn. Maar er valt nog winst te behalen in de toiletspullen. Shampoo en conditioners bijvoorbeeld. En waarom zitten die dingen ook in deodorant? Ik gebruik al tientallen jaren naar volle tevredenheid Odorex. Blijkt ook niet pluis te zijn. Olaf doet het beter: zijn baardolie, deodorant en gezicht crème zijn helemaal ok! Voortaan dus beter opletten voordat ik weer een product koop. Maar best lastig, omslachtig en helemaal geen zin in. Kunnen we niet 'gewoon' afspreken dat de fabrikanten deze rotzooi niet meer in hun producten doen?!!