Een groene tuin


Iedere week publiceren we op deze website een deel van een hoofdstuk uit ons boek. Deze week hoofdstuk 14.

Hoofdstuk 14: Een groene tuin

Olaf: Toen we in 2018 ons duurzame huis kochten, wilden we ook een duurzame tuin. Met opdrachtgevers als Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra ging dat vast en zeker lukken. Carmen maakte een tuinontwerp en een collage met bloemen en planten die ze in onze nieuwe tuin wilde hebben. Uitgangspunt: een insect- en vlindervriendelijke tuin met veel bloemen en bloeiende planten; gebruik van duurzame materialen en niet al teveel onderhoud. Nico kwam met een prachtig ontwerp en koos gebruikte materialen zoals grillig gevormde én al gebruikte terrastegels en schapenhekjes van kastanjehout. Om geld te besparen, heb ik twee weken meegeholpen, als ondersteuning van hoveniers Henri en Dennis. In de praktijk was dit vooral veel sjouwen met kruiwagens grond en zware tegels. Net in deze periode was er een optreden in de DRU Cultuurfabriek van Blaudzun. Carmen ging met onze vrienden Leon en Angelique, ik lag uitgeteld op de bank… En natuurlijk was het een fantastisch optreden (dat is het altijd als je er niet bij bent). Na twee weken hard werken was er een mooie tuin met eerlijke materialen aangelegd. Tweeënhalf jaar later kan ik zeggen dat dit een hele goede investering is geweest. Ieder dag ben ik nog blij met deze prachtige tuin! Toen we onze auto kochten, was ik de eerste paar weken ook heel blij, maar na een paar maanden sijpelde dit blije gevoel langzaam weg, de nieuwigheid was eraf. Terwijl dit bij een tuin niet het geval is: je ontdekt telkens weer iets nieuws!


Carmen: Een tuin is buiten en hier leven insecten, vogels, egels en andere dieren. Er liggen takken en blaadjes op de grond. Zand. Woonstylisten die praten over ‘buiten is het verlengde van binnen’ bezorgen me rode vlekken! Waarom moet het huis zo vaak worden uitgebouwd zodat er nauwelijks ruimte voor de tuin overblijft? Laat de tuin ook vooral een plek zijn waar bomen, planten en bloemen groeien en het regenwater de grond in kan. Bouw het niet vol met overkappingen met stenen en buitenkleden op de grond. Ik vind het leuk om af en toe op funda.nl te kijken wat er zoal te koop is in de buurt. Ik let dan niet alleen op het huis, maar ook op de tuin. Van de meeste tuinen schieten de tranen me in de ogen: lelijke schuttingen, een armetierig stukje gras (als dat er al ligt) en vooral heel veel bestrating. Bij zo’n foto is dan een tekst geplaatst als “het huis beschikt over een praktische, onderhoudsvrije tuin; u heeft er geen omkijken naar.” Dit is niet meer van deze tijd en ik begrijp ook niet dat zoveel mensen hier genoegen mee nemen. En dan van pure armoede zo’n lelijke tuinposter ophangen aan je schutting. Zorg dat je vanuit je huis naar mooie bloemen of een prachtige boom kijkt! In een tijd van weersextremen moeten we voorbereid zijn op hete zomers (dus zorg voor schaduw in je tuin) en hoosbuien (het regenwater moet de grond in kunnen).

Verder lezen?

Nieuwsgierig geworden naar de rest van het hoofdstuk en het boek? Je kunt ons digitale boek bestellen via onder andere bol.com. De papieren versie bestel je via Amazon.