Duurzaam wonen

Iedere week publiceren we op deze website een deel van een hoofdstuk uit ons boek. Deze week hoofdstuk 13.

Hoofdstuk 13: Duurzaam wonen

Olaf: We wonen sinds mei 2018 in een duurzaam huis. Met de energie die we opwekken via de zonnepanelen op het dak, laden we ook onze elektrische auto op. We hebben bijna nul op de meter en geen gasaansluiting. Toen we hier kwamen wonen, werden we bang gemaakt met indianenverhalen dat het in de winter te koud zou zijn en dat je vaak koud zou moeten douchen omdat de warmtepomp niet sterk genoeg was. Misschien omdat Carmen en ik kort douchen, maar het is op de vingers van één hand te tellen dat er geen warm water uit de douche komt. Een warmtepomp geeft ook geen gedoe. Je hebt het in de zomer koel in je huis, in de winter is het behaaglijk warm. Zonder lelijke radiatoren kun je je huis ook makkelijker inrichten, er zit niks in de weg! Enig nadeel dat ik kan bedenken: je kunt niet bij de kachel of verwarming zitten. Ook over de inductiekookplaat ben ik heel tevreden. Hierover kreeg ik als kok van de familie ook veel spookverhalen te horen. Vaak was het argument dat alle topkoks op gas koken. Het scheelt dat ik ook geen topkok ben maar het bevalt mij beter dan koken op gas. Laat je dus vooral niet bang maken! En als je de kans krijgt om over te stappen op een warmtepomp: doen! Nu begrijp ik dat een warmtepomp voor bestaande huizen niet te betalen is en dat je die investering ook niet terug kunt verdienen en dat is erg jammer. Is het dan geen idee om de belasting op kerosine te verdrievoudigen en hiermee de energietransitie te subsidiëren?


Carmen: In 2017 / 2018 woonden we tijdelijk in een oud boerenhuis in Wieken bij Gendringen. Het was een prima oplossing, want ons huis aan de Voorstsestraat was verkocht en ons nieuwe huis aan de Wilgenstraat moest nog worden gebouwd. De kinderen konden op dezelfde school blijven en we hadden voldoende ruimte voor onze spullen. Buitenaf wonen leek ons altijd ideaal. Dat viel tegen. We zaten overal ver vanaf: we moesten een eind fietsen naar school, werk, uitgaan, de supermarkt of de sportclub. En het waaide altijd flink om de oude vrijstaande boerderij; grote vrachtwagens en tractoren raasden in sneltreinvaart langs het huis en het was pikkedonker in de winter. Nu hadden we ook nog de pech dat het een oud huis was waar het flink tochtte en vochtig was. De badkamer bevond zich op de deel en daar was het in de winter erg koud. In de winter van 2017 / 2018 was het behoorlijk koud en lag er vóór de Kerst al sneeuw. De verwarmingsketel was een oud en gammel ding uit 1973. Iedere avond haalde Olaf de stekker uit het stopcontact. Dat was een slimme zet, want de ketel bleek levensgevaarlijk.

Verder lezen?

Nieuwsgierig geworden naar de rest van het hoofdstuk en het boek? Je kunt ons digitale boek bestellen via onder andere bol.com. De papieren versie bestel je via Amazon.