Challenge 52 weken duurzaam #14: Laat je inspireren

Wij doen mee aan de challenge '52 weken duurzaam'. Elke week krijgen we een nieuwe opdracht. Voor week 14 was de opdracht: laat je inspireren met films en boeken die je raken. 

Mensen inspireren

(Carmen) Vorige week zaterdag hadden we een gesprek met architect Dick van Aken die in het Arnhemse Spijkerkwartier zeer actief is om de wijk leefbaarder te maken. We bezochten onder andere de Watertuin. Boeken en films kunnen je inspireren, maar meer nog het contact met mensen en mooie verhalen en plekken.

De vegetarische slager

(Olaf) Ik heb deze week de biografie van De vegetarische slager gelezen. Wat een geweldig inspirerend boek is dat. Je kunt uren praten over duurzaamheid, maar in onze ogen moet je het vooral doen. Want hoe krijg je verstokte vleeseters aan een plantaardig alternatief? Nu gebruiken we nog 70 % van alle beschikbare landbouwgrond voor de productie van vlees en zuivel. Dit kan natuurlijk een stuk duurzamer en effectiever.

Frikandel speciaal

Onze lunch van vanmiddag was een heerlijke frikandel speciaal met curry, vegan mayo en fijngesneden rauwe uitjes. Deze plantaardige frikandel is ontstaan uit een samenwerkingsverband van De vegetarische slager en Mora. Volgens onze twee puberkinderen was deze net zo lekker als een zogenaamde echte frikandel. We zijn niet gestopt met dode dieren eten omdat we het niet lekker vonden, maar zoals de vegetarische slager het verwoordt 'De Vegetarische Slager maakt geen producten voor vegetariërs, maar voor vleesliefhebbers die bezwaar hebben tegen de productiewijze van vlees." 

Gewoon Jaap

Het is ontzettend inspirerend en motiverend om een verhaal te lezen over een boer uit Zevenbergen die de ambitie heeft om de grootste plantaardige vleesleverancier ter wereld te worden. Hij blijft nuchter en geeft weinig geld uit aan marketing of duurbetaalde consultants en heeft een broertje dood aan vergaderingen en is stronteigenwijs. De vegetarische slager Jaap verkoopt uiteindelijk zijn zaak aan Unilever. Om zijn wereldwijde ambities waar te maken, ook in China en India. Ik denk dat dit een goede strategische zet is, maar dat zal de toekomst ons leren. 

Vegan

Vijf jaar geleden ben ik gestopt met dode dieren eten. Geïnspireerd door de vegetarische slager ben ik nu bezig met de volgende stap: stoppen met het eten van zuivel, eieren en kaas. Dit lukt met vallen en opstaan. Ik eet geen kaas en zuivel meer, maar smeer nog wel roomboter op mijn boterhammen, ik vind roomboter nog té lekker. Sinds gisteren heb ik echter een alternatief ontdekt voor dierlijke roomboter, namelijk Flora Plant. Geweldig dat voor elk dierlijk product tegenwoordig een plantaardig alternatief bestaat!