Met de fiets door Nederland

Iedere week publiceren we op deze website een deel van een hoofdstuk uit ons boek. 
Deze week hoofdstuk 10.

Hoofdstuk 10: Met de fiets door Nederland

Olaf: Als puber ging ik al op fietsvakantie met mijn beste vriend Vlassio. Dit was een leuke en goedkope manier om als student vakantie te vieren. Mijn vader Cor had een tante in Leeuwarden die non was in het Sint Bonifatius Hospitaal. Bij dat ziekenhuis waren zogenaamde ‘zusterflats’ die in de jaren tachtig van de vorige eeuw leeg stonden. Hier konden we gratis overnachten, een buitenkansje! We reden zonder moeite in één ruk van Ulft naar Leeuwarden (198 kilometer). Een paar dagen later fietsten we weer terug. Met een tussenstop in Staphorst waar we een fles melk leeg dronken. Om vijf uur zat ik aan de aardappels bij vader en moeder. Na een douche was ik weer genoeg opgeknapt om tot twee uur ‘s nachts bij de P8 in Terborg te feesten, wat een energie! 

Carmen: Ik was vijftien en ging met mijn beste vriendin Sabine op fietsvakantie. Al mijn familie woont in een straal van vijftien kilometer rond Ulft, die van Sabine woont verspreid over Nederland, ideaal als je overnachtingsadressen nodig hebt. Met familie in Veghel, Beesd, Monster en Alphen aan de Rijn konden wij het land door. Overal waren we van harte welkom en konden we eten, douchen en slapen. De fietstassen van de folderwijk gevuld met kleding, hielden wij het wel even uit. Ik kan me niet herinneren dat mijn ouders zich zorgen om me maakten. Of ze wisten dat goed te verbergen. Belde ik überhaupt wel eens naar huis? Het was ruim vóór de tijd dat iedereen een mobiele telefoon had.

Vanwege het coronavirus was heel Nederland afgelopen zomer min of meer gedwongen om in eigen land vakantie te vieren. Ik zag op social media dat veel mensen op fiets- of wandelvakantie gingen. Wij doen dit al jaren, toen de kinderen nog piepjong waren en de zijwieltjes er bij wijze van spreken net af waren.

Verder lezen?

Nieuwsgierig geworden naar de rest van het hoofdstuk en het boek? Je kunt ons digitale boek bestellen via onder andere bol.com. De papieren versie bestel je via Amazon.