Ketting Kledingruil Ulft ... zes weken later

Zes weken geleden bracht ik de eerste kledingtas naar mijn schoonzus Femke Bosman. Zij was de eerste die zich aanmeldde voor de Ketting Kledingruil én de eerste in de route na mij. Wandelend door een dik pak sneeuw bracht ik haar de tas. Dat kon toen nog makkelijk, de tas was nog niet zo zwaar. Ik had mijn kledingkast opgeruimd en een paar mooie kledingstukken in de tas gedaan. Een grijs lang vest van Zus, een witte bloes van Sissy Boy en een lange rok die me iets te wijd was. We begonnen 14 februari met één tas en 8 deelnemers. Benieuwd wat deze ketting ons zou brengen. Inmiddels is de eerste tas weer bij mij terug. Die heeft er precies zes weken over gedaan en een reis afgelegd langs de verschillende dorpen: Ulft, Etten, Terborg, Silvolde, Gendringen en Varsselder.  

Luiaardtas voor de mannen

In de tussentijd zijn er zo'n 30 vrouwen bijgekomen en zijn er vijf tassen met vrouwenkleding in omloop. Je kunt de tas niet meer lopend naar de volgende brengen, dat is veel te zwaar. Het zijn flinke tassen, allemaal even kleurrijk en ze hebben namen als 'appeltjestas',  'cactustas' en 'flamingotas'. En sinds een week is er ook een mannentas, dat is de 'luiaardtas'. De tassen gaan van deur tot deur. Er wordt iets uitgehaald en er gaat weer iets moois in. En door naar de volgende! Soms wordt er aan de deur een praatje gemaakt, een andere keer wordt de tas onder de carport gezet. Alles geheel coronaproof. Via een app wordt de route bijgehouden en kun je als deelnemer zien waar alle tassen zich bevinden.


Duurzaam

En wat een leuke chemie ontstaat er in de groep. Via Whatsapp worden foto’s van de nieuwste aanwinsten trots gedeeld. En dat is altijd positief. Enkele deelnemers aan de ketting zijn flink afgevallen en kunnen op deze manier hun oude kleding een goed bestemming geven. Of andersom: jonge moeders die hun oude kleding niet meer passen en dat doodzonde vinden. De deelnemers ervaren de ontvangst van de tas als een cadeautje en kijken er echt naar uit. En wat zijn we lekker duurzaam bezig. Want weet je hoeveel water het produceren van een T-shirt kost? 2700 liter! Voor een spijkerbroek zelfs 8.000 liter. Bovendien genereert de productie van kleding massa’s CO2-uitstoot en chemicaliën. Als mensen door deelname aan de kledingketting minder nieuwe kleding kopen, bespaar je dat allemaal en toch heb je steeds iets nieuws.

Het is lente!

Bij de wisseling van elk seizoen is het fijn om je kledingkast op te ruimen. Opruimtips voor je kledingkast vind je op de website van Opgeruimd met Carmen. Iedereen heeft kleding in z'n kast die nog heel mooi is, maar die je om de een of andere reden niet draagt: het is net te groot of te klein; het is eigenlijk niet je stijl; de kleur staat je niet of je bent er gewoon niet blij mee. Hoe fijn is het dan om deze kleding een tweede leven te gunnen in de Ketting Kledingtas! Dit geldt natuurlijk niet alleen voor vrouwen, ook mannen zijn vaak erg gehecht aan hun kleding en de nieuwe kleding die hun vriendin voor ze kocht, blijft onaangeraakt in de kast liggen. Superleuk om iemand anders er dan blij mee te maken! 

Kledingparty

Als corona het toelaat, organiseren we komende zomer heel graag een kledingparty waarbij we elkaar live kunnen ontmoeten. Met een hapje en een drankje, leuke muziek en natuurlijk mooie kleding. Ik verwacht binnenkort een tas met mooie kleding én sieraden van Sabine, een oude vriendin van me die in de mode zit (in Italië). Deze kleding laat ik graag live aan de deelnemers zien en gaan we verloten, mochten er meerdere gegadigden voor bepaalde items zijn. Wij kijken er naar uit!

Info

Heb je ons in de krant gezien? Zowel Oude IJsselstreek Vizier als de Gelderlander besteedde afgelopen week aandacht aan de Ketting Kledingruil Ulft e.o. Meer info over de Ketting Kledingruil vind je op onze speciale pagina Ketting Kledingruil. Aanmelden doe je door een mailtje te sturen naar carmen.molenaar@gmail.com