Challenge 52 weken duurzaam #9: Laat je stem horen


Wij doen mee aan de challenge '52 weken duurzaam'. Elke week krijgen we een nieuwe opdracht. Voor week 9 was de opdracht: laat je stem horen. Het is verkiezingstijd, hét moment om de politiek te laten weten hoe belangrijk we de toekomst van onze planeet vinden. 

Ik ben geland 

OlafTot voor een maand geleden was ik nog een zwevende kiezer. Maar nu ben ik geland. En dit komt allemaal door Esther Ouwehand (dat rijmt). Ik zag haar op tv bij Sven Kockelmann en dacht: wat blijft die vrouw bewonderenswaardig kalm en wat een goede en duidelijke boodschap heeft ze. Na deze uitzending was mijn interesse gewekt en heb ik haar boek 'Dieren kunnen de pest krijgen. En dan?' gelezen.

Het boek heeft een duidelijke boodschap: als we onze leefwijze niet drastisch omgooien, houden we een onleefbare wereld over. Vooral onze relatie en omgang met dieren moeten we veranderen om in de toekomst een pandemie als Covid19 te voorkomen. Wist je dat 75% van de infectieziekten die de mens bedreigen afkomstig is uit het dierenrijk? Ook moeten we stoppen met de intensieve veehouderij omdat we om het plat te zeggen in Nederland verzuipen in de stront van al die miljoenen koeien, varkens en kippen. De lucht in Nederland is doordesemd van ammoniak en van erg slechte kwaliteit. Daardoor zijn mensen ook veel vatbaarder voor ziektes zoals Covid19. En weet je wat voor een slecht leven deze dieren hebben in hun veel te kleine stallen?

Er is een oplossing

De oplossing is simpel, maar moeilijk: 

  • We moeten veel minder of geen vlees eten en omschakelen naar een meer plantaardig dieet. 
  • 3/4 van de veestapel in Nederland moet verdwijnen. 

Na deze maatregelen is de CO2 uitstoot aanvaardbaar en kunnen we weer huizen bouwen en de afgesproken klimaatdoelen gemakkelijk halen. Bovendien is het risico op een volgende pandemie véél kleiner doordat er simpelweg veel minder dieren zijn. De oplossing voor een betere leefbare wereld is dus relatief eenvoudig maar vraagt veel offers. 

Onze stem

Carmen: Nadat Olaf het boek van Esther Ouwehand had gelezen, was ik aan de beurt. Het is een supergoed onderbouwd pleidooi om de veestapel drastisch in te krimpen. Na lezing heb ik het boek doorgegeven aan de volgende en zo weer een klein steentje bijgedragen om onze stem te laten horen. Daarnaast heb ik mijn handtekening gezet voor het duurzaam regeerakkoord. Heb jij dat al gedaan? 

Via Twitter heb ik mijn steun aan de Partij voor de Dieren betuigd. Hier kwamen heel veel positieve reacties en retweets op. En hoe leuk als je een reactie van Esther Ouwehand krijgt!