Beleven in plaats van hebben


Iedere week publiceren we op deze website een deel van een hoofdstuk uit ons boek. Deze week hoofdstuk 11.

Hoofdstuk 11: Beleven in plaats van hebben

Carmen: Ik had een drukke periode op mijn werk gehad met werkweken van meer dan zestig uur. Het project was succesvol afgerond en ik had een paar dagen vrij. Olaf en ik gingen samen een dagje naar Nijmegen. We begonnen met koffie en een stuk gebak bij ‘Du Commerce’: Olaf had monchoutaart en ik carrotcake. Het gebak smaakte fantastisch, zelden zoiets lekkers geproefd! In mijn herinnering wordt het gebak ook steeds lekkerder. Wat heerlijk om weer even vrij te zijn en van zoiets kleins te genieten. Daarna kocht ik twee dingen: een prachtig wit lampje in de vorm van een muis en een porselein juwelendoosje met daarop zittend een vrouw van porselein. Van beide voorwerpen geniet ik nog elke dag. Het lampje staat bovenop onze kast in de woonkamer en geeft ‘s avonds prachtig licht. In het juwelendoosje bewaar ik mijn armbanden en oorbellen. Dat zijn er niet zoveel, dus het past makkelijk. Het doosje staat op mijn nachtkastje en zie ik elke dag. Sommige dingen zie je na verloop van tijd niet meer, maar dit doosje weet me nog iedere dag te betoveren. 


Over het algemeen gesteld, is de vreugde van iets nieuws kopen snel voorbij, de glans is er vaak snel af. Denk nog een keer na of je het ├ęcht graag wil hebben. En ben je jarig? Vraag dan geen cadeau, maar vraag een belevenis. We geven Cor al jaren geen cadeau meer. Wat moet je in hemelsnaam voor een man van negentig kopen? Nieuwe sokken? Een stropdas? Fresh up? Of een zakje drop? In plaats daarvan nemen we hem en Stien mee ergens naartoe. We gaan koffie drinken, lopen de stad in of maken een vaartochtje en eten tenslotte ergens een lekker broodje of een visje, want daar is Cor dol op. 


Wat doe je met spullen waar je op uitgekeken bent? Maak er iemand anders blij mee! Je kunt het naar de kringloopwinkel brengen, proberen te verkopen of als het oud en versleten is: weggooien. Het lucht enorm op. Voor kleding: doe mee met een Ketting Kledingruil. Bewaar geen spullen omdat je er veel geld voor hebt betaald of omdat je het hebt gekregen en degene niet voor het hoofd wil stoten. Het is zonde om je spaarzame ruimte in huis met dit soort spullen te vullen.

Verder lezen?

Nieuwsgierig geworden naar de rest van het hoofdstuk en het boek? Je kunt ons digitale boek bestellen via onder andere bol.com. De papieren versie bestel je via Amazon.