Nooit meer dode dieren eten


Iedere week publiceren we op deze website een deel van een hoofdstuk uit ons boek. Deze week hoofdstuk 8.

Hoofdstuk 8: Nooit meer dode dieren eten

Olaf: Emma volgt Bonnie en Nick, oftewel ‘Boncolour’ al een aantal jaren via YouTube. En deze jonge influencers zijn vegetariër. Na het zoveelste filmpje wilde Emma ook wel eens proberen om een week geen vlees te eten. Ze vraagt of ik meedoe. Dat wil ik wel en na de vleesloze week besluit ik, omdat ik het vlees die week niet heb gemist, om voortaan geen dode dieren meer te eten. Nu, vijf jaar later, ben ik dolblij dat ik toen die beslissing heb genomen.


Carmen: Ik wilde best meedoen, maar ik ben praktisch. Ik zag dat er nog vlees in de koelkast lag. Dat moest eerst op, want weggooien vond ik zonde. En aan het einde van deze week had ik een kerstbijeenkomst van mijn werk. Dat betekende: stevige stamppotten met rookworst, spekjes en ribbetjes, dat liet ik me niet door de neus boren! Ik besloot hier nog aan mee te doen. Maar eigenlijk had ik in mijn hoofd al afscheid genomen van het vlees, dus helemaal onbezorgd genieten van al dat vlees kon ik al niet meer. Ik nam een klein stukje rookworst en dat was direct het laatste vlees dat ik sinds vijf jaar heb gegeten. 


Olaf: Voor mij zijn er twee belangrijke redenen om geen dode dieren meer te eten: dierenleed én duurzaamheid. Wist je dat als je vlees eet, je verantwoordelijk bent voor het verbruik van gemiddeld 15.000 liter water per dag? Zo bespaar je meer water door 450 gram rundergehakt te laten staan dan door twee maanden lang niet te douchen. Schokkende feiten en cijfers en dan hebben we het nog niet eens over het dierenleed. “Als slachthuizen glazen wanden hadden, zou iedereen vegetarisch zijn…”, is een uitspraak van Paul McCartney waar ik het helemaal mee eens ben.

Verder lezen?

Nieuwsgierig geworden naar de rest van het hoofdstuk en het boek? Je kunt ons digitale boek bestellen via onder andere bol.com. De papieren versie bestel je via Amazon.