Muziek luisteren zonder gedoe


Iedere week publiceren we op deze website een deel van een hoofdstuk uit ons boek. Deze week hoofdstuk 5.

Hoofdstuk 5: Muziek luisteren zonder gedoe

Carmen: Vroeger luisterde ik veel naar de radio. Ik nam mijn favoriete liedjes op met een cassetterecorder. Ik kreeg er een voor mijn eerste communie. Ik kon daar hele middagen druk mee zijn, tussen het huiswerk maken door. Op donderdagmiddag kwam de Top 100 met Martijn Krabbé op de radio. Ik had dan het overzicht van alle liedjes uit de Graafschapbode geknipt en alvast aangekruist welke ik wilde opnemen. Grootste uitdaging: het geouwehoer van Martijn Krabbé niet op je bandje krijgen! En dan terugspoelen zodat het volgende liedje over het gepraat heen ging. Uiteindelijk had je dan een mooie selectie muziek die je vervolgens grijs draaide op je kamertje en bijvoorbeeld vóór het uitgaan weer afspeelde. Je kende na een tijdje de volgorde uit je hoofd. Nog steeds, als ik liedjes uit die tijd hoor (1985 tot 1990) en ik heb ze destijds opgenomen, dan weet ik nog welk liedje er daarna op mijn cassettebandje kwam. Ik had toen al een brede muzieksmaak: na ‘Fast car’ van ‘Tracey Chapman’ kwam ‘Girl you know it’s true’ van ‘Milli Vanilli’. Aan singeltjes heb ik nooit veel geld uitgegeven, net als cd’s, die vond ik veel te duur. Maar op mijn achttiende ontmoette ik Olaf ook al, acht jaar ouder en hij kon veel meer geld besteden aan muziek. Gelukkig kwam onze muzieksmaak aardig overeen.

Olaf: Zestien jaar geleden heb ik al mijn cd’s in één keer verkocht. We hadden een grote antieke kast waar alle cd’s in stonden. Het was moeilijk zoeken, er zat geen systeem in. Ik was er klaar mee! Niet met de muziek natuurlijk, want een leven zonder muziek kan ik me niet voorstellen. Een handelaar uit Den Haag kwam in één keer al mijn cd’s ophalen. En wéér voelden we een enorme opluchting. De kast werd schoongemaakt en al snel daarna gebruikt als speelgoedkast voor de kinderen.

Verder lezen?

Nieuwsgierig geworden naar de rest van het hoofdstuk en het boek? Je kunt ons digitale boek bestellen via onder andere bol.com. De papieren versie bestel je via Amazon.