Challenge 52 weken duurzaam #5: Word Sherlock Holmes van je afval


Wij doen mee aan de challenge '52 weken duurzaam'. Elke week krijgen we een nieuwe opdracht. Voor week 5 was de opdracht: word Sherlock Holmes van je afval. Deze challenge was voor ons de moeilijkste tot nu toe. Koud douchen, elke dag wandelen, restjes uit de koelkast of diepvries opmaken of een vogelparadijsje scheppen: het was een eitje vergeleken met de challenge van deze week.

Hierboven zie je het afval dat overblijft na het uitpakken van onze wekelijkse boodschappen. Wij bestellen één keer in de week boodschappen die iedere vrijdagmorgen wordt bezorgd. Over deze service zijn we zeer tevreden. Er is eigenlijk maar één nadeel: de berg plastic afval die overblijft. Als we zelf naar de supermarkt gaan, doen we de appels niet in een plastic zakje bijvoorbeeld.

Wij hebben geen zin om stad en land af te fietsen voor boodschappen zonder plastic verpakkingen. We besteden onze tijd liever aan een goed boek, een frisse wandeling of een goed gesprek met een lekker glas wijn.

We zouden er uiteraard wel voor zijn om zaken zoveel mogelijk in herbruikbare verpakkingen te kopen. Daarom hebben we ons ingeschreven bij Pieter Pot. Daar krijg je boodschappen thuisbezorgd in herbruikbare statiegeldpotten, voor gemiddeld dezelfde prijs als in de supermarkt. Het duurt alleen nog even, want we staan voorlopig nog op de wachtlijst.

We doen ons best en zijn ons zeker bewust van de berg plastic afval die we als gezin produceren. We zetten concreet stappen in de goede richting. Zo hebben we deze week twee shampoobars gekocht. De ene is om je haar te wassen en de andere voor je lichaam. Scheelt toch weer plastic flessen. Het moet nog blijken of dit net zo prettig is als de ouderwetse doucheschuim en shampoo uit een fles. Hebben jullie hier ervaring mee?