Challenge 52 weken duurzaam #4: Maak een vogelparadijsjeWij doen mee aan de challenge '52 weken duurzaam'. Elke week krijgen we een nieuwe opdracht. Voor week 4 was de opdracht: maak een vogelparadijsje. 

Kun je vogels verwennen?

We hebben een vogel- en insectvriendelijke tuin met veel grassen, bloemen, struiken met bessen, een waterschaal en een heg in plaats van een schutting. Aan het eind van de zomer knippen we niet alles kaal, dus er is ook in de winter nog best wat voedsel voor de vogels te vinden. We deden daarom niet aan bijvoeren, ik dacht dat ze daar maar lui van werden. Dat blijkt dus een fabeltje te zijn! 

                                                     

Mussenflat

De uitdaging van deze week was voor ons een eye-opener. De vogels hebben het moeilijk en moeten bijgevoerd worden zodat ze meer energie krijgen. Ik ben dol op vogels. Ik had vroeger een poster op mijn kamer waar alle tuinvogels op stonden, ik kon er uren naar kijken. Dus deze challenge is me op het lijf geschreven. Ik heb deze week verschillende soorten vogelzaden en pinda's opgehangen en ons mooie nestkastje (het is eigenlijk een mussenflat met drie lagen!) samen met mijn vader gerepareerd en weer opgehangen, bij een flinke windvlaag lag het kastje telkens op de grond. 

Vogeltelling

Als onderdeel van de challenge hebben we vandaag ook meegedaan met de vogeltelling en een klein bedrag overgemaakt aan de vogelbescherming. Een half uurtje vogels tellen leverde onder andere veel mussen op, die zitten vooral in de witte kornoelje. En verder wat kool- en pimpelmezen en een schattig roodborstje en een paar merels en dat grijze vogeltje ... is dat nou een staartmees?! Ik heb het er maar voor ingevuld, maar of het klopt weet ik ook niet zeker. Twee jaar geleden hadden we ze in ons nestkastje, ik zou ze graag weer in onze tuin zien! 

Een leuke challenge deze week en weer wat geleerd (dat je vogels niet kunt verwennen bijvoorbeeld)! We blijven goed voor onze vogels zorgen en volgend jaar tellen we weer mee!