Challenge 52 weken duurzaam #3: Maak je borst maar nat!Wij doen mee aan de challenge '52 weken duurzaam'. Elke week krijgen we een nieuwe opdracht. Voor week 3 was de opdracht: maakt je borst maar nat! Vrije vertaling: douche kort en koud. Dit kost minder water en energie én het zou ook nog eens beter zijn voor je gezondheid

Tussen ijsschotsen zwemmen en koud douchen is vooral dankzij iceman Wim Hof momenteel een hype van jewelste. Ik hou niet van hypes en er is tot op heden onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan om de gezondheidsclaims van Hof wetenschappelijk te onderbouwen. Afgezien daarvan is minder water en energie verbruiken natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Olaf: Ik ben afgelopen week begonnen met koud douchen. De eerste dag was verschrikkelijk. Letterlijk en figuurlijk een koude douche in een toch al grijze en sombere januarimaand. Toch heb ik doorgezet en vanmorgen lukte het mij om ongeveer 4 minuten onder een koude douche te staan. Ik voel me na zo'n koude douche compleet fris en fruitig en het idee dat ik veel energie en water heb bespaard, maakt veel goed. 

Dus ik denk dat ik er wel mee doorga. Want korter douchen doe je voor het milieu en het warm maken van je douchewater kost heel veel energie. Warm water belast het milieu ruim 50 keer zoveel als koud water! Bovendien douch je koud veel korter.

Carmen: Laat ik duidelijk zijn: dit is niet mijn challenge. Ik ben een koukleum en ik vind het heerlijk om warm te douchen. Ik lees op de besloten Facebookgroep van '52 weken duurzaam' stoere verhalen van mensen die na het hardlopen in de vijver springen! Mij niet gezien. Maar ik ben best goed bezig: ik heb deze week veel korter gedoucht én ik eindig de laatste 30 seconden met koud water. Dus ik heb ook water en energie bespaard en daar gaat het om!